
Hva er den perfekte lengden på et konsulentoppdrag?
Gjennom et langt liv i konsulentbransjen er dette et spørsmål vi har har brukt mye tid på å tenke på og vurdere. Fordi vi har solgt flinke seniorkonsulenter, har kundene gjerne ønsket å holde på dem så lenge som mulig. Derfor har det ofte vært opp til konsulenten og oss som konsulentens arbeidsgiver å finne ut når det er på tide å bytte oppdrag.

Suksess handler om mer enn lidenskap
Det virker som om mange har et romantisk forhold til det å starte egen bedrift. Mange ser på en slik bedrift som en forlengelse av seg selv. Det handler om selvrealisering.

“You do not rise to the level of your goals. You fall to the levels of your systems.”
Da vi startet opp Hive Consulting var vi veldig tydelig på at vi så på bedriften vi skulle bygge som en maskin. I vårt tilfelle består denne maskinen av klare strategier, tydelige prioriteringer, prosesser og systemer som understøttet arbeidet, mennesker med høy kompetanse og feedback-looper som gjorde at vi hele tiden kunne forbedre maskinen.

Styrken i å ha knappe ressurser
Å starte et selskap i krevende tider kan virke som en ulempe, men for oss i Hive Consulting har det vært en kilde til læring og vekst. Det siste året har vi gjenoppdaget gleden med å leve på knappe ressurser. Tidene har vært trange, vi har finansiert oppstarten selv, og har virkelig måttet sette tæring etter næring. Når vi satte oss ned for å oppsummere vårt første driftsår, så konkluderte vi noe overraskende med at denne mangelen på ressurser var det beste som hadde skjedd oss i oppstarten.

Står perfeksjonen din i veien for deg?
Står perfeksjonen din i veien for deg?
Vi er på vei inn i et nytt år, og mange av oss har planer og ønsker om å starte et nytt liv sammen med det nye året.
Mange har ambisjoner om å trene mer og spise sunnere. Andre ønsker å lære seg eller gjøre noe nytt. Lysten og motivasjonen kan være stor, men likevel klarer de færreste å gjennomføre. Hva kommer det av? Hvorfor er det så vanskelig?

Hvordan gjøre en konsulent raskest mulig produktiv?
Hvordan sikrer du at en ny konsulent leverer verdi fra første dag?
En god onboarding er avgjørende for å bygge tillit, skape produktivitet og sørge for et vellykket samarbeid. I vår siste blogg deler vi konkrete tiltak for å få det beste ut av konsulenter – fra planlegging og psykologisk trygghet til å skape et felles grunnlag i teamet.

Fra verdi til strategi
Hvordan går du fra verdi til strategi?
Da vi startet Hive Consulting, var det viktig for oss at vi bygget selskapet på en sterk grunnmur av våre egne verdier. Vi har skrevet litt om hvordan vi fant disse verdiene tidligere, men har fått en del spørsmål om hvordan vi har laget en strategi basert på dem. Det høres så ullent ut for de fleste som ikke har jobbet på denne måten før.
Vi har derfor skrevet en ny artikkel, som viser hvordan vi har operasjonalisert vår aller sterkeste felles verdi.

Har du et bevisst forhold til hvordan du bruker tiden din?
Da jeg for mange år siden jobbet i Microsoft klaget jeg til min nærmeste leder om at for mye av arbeidsdagen gikk med på ineffektive møter og statusgjennomganger. Jeg brukte for mye tid på ting som ikke ga resultater. Han fortalte meg da om 80/20-regelen: 20% av det du gjør gir 80% av resultatet.

Når er konsulentene verdt prisen?
For oss er det viktig å følge opp kunden slik at de føler de får verdi for pengene, og konsulenten slik at vedkommende er motivert, lærer nye ting og har det bra. Vi har over tid utarbeidet et rammeverk, og for noen uker siden leste vi en artikkelen skrevet av Jannecke hos CustomerC, «Bad Profit»: Den usynlige trusselen bak fallende lojalitet i banksektoren. Dette inspirerte oss til å ta en ekstra kikk oss selv og vårt arbeid i konsulentbransjen rundt kundeopplevelse.

Full fart i feil retning?
Den siste tiden har vi sett flere vellykkede gründeren gå ut på LinkedIn og snakke om at retning er mye viktigere enn fart når du skal etablere en bedrift, en tjeneste eller et produkt. Uttalelsene har vært myntet på de som forsøker å etablere noe nytt i et vanskelig marked, og har handlet om at riktig retning er viktigere enn høy fart, og at du ikke må miste motet.

Om å møte veggen - Del 5: Hvordan kan du som leder følge opp en ansatt som er utbrent?
Dersom du har lederansvar der du jobber, er det også ditt ansvar å legge til rette for at dine ansatte skal ha en god mental helse. Husk et det ikke alltid er slik at den ansatte er åpen om at de sliter, eller at de selv innser at de gjør det. Dette er ikke enkelt!

Om å møte veggen - Del 4: Hvordan bygge opp et godt mentalt immunforsvar?
En av kjerneverdiene i Hive Consulting er å ta godt vare på vår mentale og fysiske helse. Vi har selv erfaringer med å møte veggen både personlig og som ledere for andre. Disse erfaringene ønsker vi å dele med andre, i håp om at det kan være til hjelp.

Om å møte veggen - Del 3: Hva gjør du som er i ferd med, eller allerede har blitt, utbrent?
Hvis du kjenner på symptomer på at du er i ferd med å møte veggen, er det lurt å ta aksjon før det går galt. Det vil spare deg for mye som er vondt og vanskelig. Disse symptomene er tegn på at du blir nødt til å gjøre justeringer i livet ditt, om det nå enn er på jobb eller privat.

Om å møte veggen - Del 2: Hva gjør folk utbrent?
Det er ofte slik at det ikke er en enkelt ting som gjør at du blir utbrent. Som regel er det en kombinasjon av flere ting. Mange opplever at det som gjør dem slitne handler om jobben, mens andre har ting på hjemmebane som er vanskelig å takle over tid.

Om å møte veggen - Del 1: Hva er tegnene på utbrenthet?
Vi snakker ofte med både konsulenter og ledere om mental helse generelt og utbrenthet spesielt. Vi i Hive Consulting har opplevelser med å møte veggen selv, og hjelper gjerne andre som enten er i fare for havne, eller allerede har havnet, i denne situasjonen. Vi bestemte oss derfor for å skrive en liten serie med blogger der vi deler våre erfaringer.

Hvorfor er en senior mer verdt enn en junior?
For litt siden skrev Kode24 en artikkel om forskjellene i lønninger for junior- og senior utviklere. Hva kommer disse forskjellene av?
Jeg har et inntrykk av at begrepet "senior" er forvirrende og at det ofte misbrukes. I noen selskap er det en tittel du får når du blir eldre mens hos andre kommer tittelen i takt med høy kompetanse.

Hva er egentlig riktig størrelse for et team?
Teamarbeid engasjerer oss. Forrige uke skrev vi om den perfekte størrelsen på et team. Å finne riktig størrelse for et team er en utfordring mange ledere møter. I denne artikkelen reflekterer vi over hvordan man kan bygge dynamiske og samarbeidende team som effektivt møter utfordringer og sikrer optimal flyt og produktivitet. Kanskje er størrelsen ikke det viktigste?

Hva er den perfekte størrelsen på et team?
I løpet av et langt arbeidsliv har vi i Hive Consulting både deltatt i og ledet team. Gjennom dette arbeidet har vi gjort oss opp en del tanker om hva som er den riktige størrelsen på en gruppe mennesker som skal jobbe sammen. Ettersom vi er veldig opptatt av dette, har vi også lest en del bøker om temaet.

Hvordan kan du finne dine egne (og bedriftens) verdier?
For oss i Hive Consulting var det en selvfølge at bedriften skulle bygges på en grunnmur av sterke verdier. Det var en like stor selvfølge at vi måtte gjør dette gjennom å søke i oss selv og finne våre egne verdier. Kun gjennom å finne våre egne verdier, hva som var aller viktigst for oss selv, kunne vi vedta bedriftens verdier.

Vil du bli den beste utgaven av deg selv?
Etter å ha holdt på med personlig forbedring i mange år, har vi gjort oss både gode og dårlige erfaringer med egenutvikling. Basert på våre erfaringer, har vi lyst til å dele noen refleksjoner vi synes det er viktig å gjøre på søken etter personlig perfeksjon.