Styrken i å ha knappe ressurser
Å starte et selskap i krevende tider kan virke som en ulempe, men for oss i Hive Consulting har det vært en kilde til læring og vekst. Det siste året har vi gjenoppdaget gleden med å leve på knappe ressurser. Tidene har vært trange, vi har finansiert oppstarten selv, og har virkelig måttet sette tæring etter næring. Når vi satte oss ned for å oppsummere vårt første driftsår, så konkluderte vi noe overraskende med at denne mangelen på ressurser var det beste som hadde skjedd oss i oppstarten.
Med få oppdrag og ingen eksisterende kunder måtte vi utvikle et tilbud som virkelig traff. Vi utfordret oss selv til å bruke tid og energi på å skaffe oss skikkelig kundeinnsikt, i stedet for å stole på egne erfaringer og fordommer. Etter 25 år i bransjen ble vi også nødt til å endre måten vi var vant til å jobbe med salg, og finne mer effektive metoder. Dette har gitt gode resultater. Denne innsikten påvirket ikke bare hvordan vi jobbet med kundene våre, men også hvordan vi organiserte oss internt.
Fordi vi ikke kunne ansette flere enn oss selv, ble vi nødt til å gjøre alt på egen hånd. Det gjør at vi nå vet hvordan alt i bedriften fungerer, og har kunnet optimalisere alle prosesser etter våre egne behov. Vi har blitt nødt til å gjøre brutale prioriteringer rundt hvilke prosesser vi har kunnet sette i gang, noe som hjelper oss å prioritere de tingene som virkelig er viktig. Dette har også hjulpet oss å innse at det er ganske mye vi kan leve uten.
Hadde vi hatt mer penger fra dag 1, hadde sannsynligvis ting gått mer på autopilot. I stedet for å tenke skikkelig gjennom hvordan vi gjør ting, hadde vi helt sikkert falt tilbake til gamle vaner. Vi hadde antagelig gjort mye som både er unødvendig og skadelig for produktiviteten i selskapet. I stedet har vi vært nødt til å stille harde krav når det gjelder å bruke penger. Vi har stilt kritiske spørsmål rundt hver eneste lille investering, og har ofte funnet måter å gjøre ting på som både er billigere og bedre. Hadde vi hatt mer penger, hadde vi nok bare valgt noe som fungerte, og latt det være med det. Nå har vi i stedet ting som fungerer optimalt for oss, til et minimum av kost.
Knappe ressurser gjør at man må tenke nytt, tenke smart og komme opp med mer effektive løsninger. Etter å ha vært med på å starte noen selskaper, begynner vi å innse at akkurat dette er noe man gjerne mister når selskapet lykkes og begynner å tjene penger. Å drive et selskap på knappe ressurser har lært oss verdien av å være kreative, målrettede og effektive. Det har tvunget oss til å stille de riktige spørsmålene, prioritere det som virkelig betyr noe, og finne løsninger som fungerer optimalt for oss. Denne erfaringen har ikke bare vært nyttig for vår oppstart, men har også gitt oss et solid fundament for videre drift.
Vi tar med oss denne lærdommen videre, vel vitende om at begrensninger ofte kan være en styrke. For oss har det å starte med lite vært en påminnelse om at innovasjon og suksess ofte springer ut av nettopp utfordringer. Dette er historien full av eksempler på. For oss har begrensningene vært en gave. En påminnelse om at nye tanker oftest kommer under press.