Om å møte veggen - Del 1: Hva er tegnene på utbrenthet?

Vi snakker ofte med både konsulenter og ledere om mental helse generelt og utbrenthet spesielt. Vi i Hive Consulting har opplevelser med å møte veggen selv, og hjelper gjerne andre som enten er i fare for havne, eller allerede har havnet, i denne situasjonen. Vi bestemte oss derfor for å skrive en liten serie med blogger der vi deler våre erfaringer.

En undersøkelse fra Sverige viser at opp til 60% av alle ledere står i fare for å bli utbrent en eller flere ganger i karrieren. Dette er et ekstremt høyt tall. Antall sykemeldinger for mentale utfordringer har eksplodert de siste tiårene, og vår mentale helse er i ferd med å bli et alvorlig sammfunnsproblem.

Det er stor forskjell på å om en klarer å ta tak i utbrenthet før en møter veggen, eller om en venter med å gjøre tiltak til etter at strikken har røket. De fleste som virkelig går i veggen må gjennom en tøff og langvarig periode før de er tilbake der de en gang var. Når energien din er helt borte er det vanskeligere å se hva som skal til for å få den tilbake. Utbrenthet går ikke over av seg selv. Det hjelper ikke å ta det rolig noen uker. Et møte med veggen krever at du tar tak i livet ditt og gjør store endringer. Det er derfor ekstremt viktig å kjenne til tegnene på utbrenthet slik at en kan sette inn tiltak før det går galt.

Det er mange tegn på at du er i ferd med å slite deg ut. Det første tegnet er at du er konstant sliten. Selv en langhelg eller en liten ferie fyller ikke opp batteriene dine. Dette har en del selvforsterkende bivirkninger som at man sliter med å sove skikkelig. At man ikke orker å trene eller gjøre fysiske aktiviteter. At man ikke har overskudd til å treffe venner, eller gjøre andre morsomme ting. Ting som egentlig skal fylle opp igjen energilagrene dine.

Når man nærmer seg veggen, opplever man ofte at det er vanskelig å konsentrere seg, vanskelig å engasjere seg og mange opplever at hukommelsen svikter. Mange blir oppfarende og irritable. Fordi hjernen er sliten oppleves distraksjoner som noe irriterende. Man blir gjerne var for både lyd- og lysstøy.

I forlengelsen av dette, blir det vanskeligere å fortsatt prestere både på jobb og privat. Oppgaver blir gjort med dårligere kvalitet og det oppleves vanskeligere å ta tak i problemer og utfordringer. Det kan gå så langt at selv det mest pliktoppfyllende mennesket slutter helt å bry seg.

Mange opplever å få et veldig flatt humør, hvor man opplever lite glede med positive ting som skjer. Det kan oppleves som om livet ikke har noen mening, og at situasjonen er ganske håpløs. Fordi man er helt tom for energi orker man kanskje ikke å trene, og man opplever et fysisk forfall som går i takt med det psykiske. Mange opplever å gå opp i vekt på grunn av trøstespising.

Alt dette er effekter som er med på å forsterke en nedadgående spiral, Hvis ikke du gjør noe med det, risikerer du å gjøre situasjonen enda verre. Vi vil prøve å komme med noen gode råd i de følgende blogpostene, men hvis du kjenner deg igjen i beskrivelsene over vil vi oppfordre deg til å oppsøke profesjonell hjelp. En god psykolog vil gi deg verktøy som kan hjelpe deg ut av situasjonen du har havnet i.

Selv klarte vi ikke å ta tak i egen situasjon før møtet med veggen. Vi måtte gjennom langvarige sykemeldinger, måtte jobbe mye med oss selv, og gjøre mange innrømmelser på veien. Men nå som det har gått litt tid, ser vi at alle tiltakene har hjulpet. Vi er tilbake enda bedre enn vi var før, og har fått kunnskap om oss selv som forhåpentligvis vil hjelpe oss med å unngå å møte veggen igjen.

Så for deg som føler situasjonen håpløs: Det er definitivt mulig å komme styrket ut av utbrenthet. Hvis vi klarte det, kan du klare det. Les mer om vår egen reise tilbake til et godt liv i det neste postene.

Forrige
Forrige

Om å møte veggen - Del 2: Hva gjør folk utbrent?

Neste
Neste

Hvorfor er en senior mer verdt enn en junior?