Hva er den perfekte størrelsen på et team?

I løpet av et langt arbeidsliv har vi i Hive Consulting både deltatt i og ledet team. Gjennom dette arbeidet har vi gjort oss opp en del tanker om hva som er den riktige størrelsen på en gruppe mennesker som skal jobbe sammen. Ettersom vi er veldig opptatt av dette, har vi også lest en del bøker om temaet. Det virker som om det er ganske bred enighet om at den perfekte størrelsen på et team er 5-6 stykker.

Men er det sant?

Vel. Vi tror at svaret både er ja og nei.

Årsaken til at svaret er ja, er at dette nok er den størrelsen som gjør det enklest å få folk til å jobbe effektivt sammen. Med dette antallet består gruppen av nok folk til at man får gleden av at deltakerne har forskjellige bakgrunner, utdanninger og erfaringer. Legger man til flere deltakere, viser det seg ofte at den individuelle effektiviteten til medlemmene i teamet går ned. Dette kalles for Ringelmann-effekten. Dette er et fenomen som oppstår i grupper når de blir større. Den individuelle innsatsen går ned og behovet for koordinasjon går opp.

Spesielt det siste punktet er viktig i IT-verden. Jo flere utviklere, og jo flere team, jo mer tid bruker man på å koordinere arbeidet. Antallet feilkilder øker og det oppstår fort usikkerhet om hvem som eier de forskjellige delene av systemet. Det oppstår fort flaskehalser, og risikoen for at noen blir sittende uten å ha noe å jobbe med øker.

Det er også slik at flinke folk jobber mer effektivt enn de som ikke er så dyktige. Det å fylle på teamet med de riktige folkene er helt essensielt for å få til det beste resultatet. Det sier seg selv at det er lettere å finne 5-6 stykker som er gode på det teamet skal gjøre, enn å finne 15-20. Forskning på teamarbeid viser at det å få inn ett medlem som ikke gjør jobben sin er svært ødeleggende for den samlede effektiviteten av teamet. Dette er det lettere å holde styr på i en liten gruppe.

Årsaken til at svaret også kan være nei, er at det veldig ofte er slik at oppgavene/systemene er for store for at 5-6 personer klarer å håndtere dem. Mange har ikke noe annet valg enn å ha større team, og gjerne flere team som jobber i parallell. Det er fullt mulig å skape effektivitet også en slik setting, men det er mer krevende. Man må være betydelig mer bevisst på hvordan man organiserer og koordinerer arbeidet. Hvordan man kommuniserer mellom de forskjellige teamene og med brukerne av det som produseres.

Forrige
Forrige

Hva er egentlig riktig størrelse for et team?

Neste
Neste

Hvordan kan du finne dine egne (og bedriftens) verdier?