Om å møte veggen - Del 2: Hva gjør folk utbrent?

Det er ofte slik at det ikke er en enkelt ting som gjør at du blir utbrent. Som regel er det en kombinasjon av flere ting. Mange opplever at det som gjør dem slitne handler om jobben, mens andre har ting på hjemmebane som er vanskelig å takle over tid. Vi takler alle press på forskjellige måter, og noen av oss trives faktisk med det. Noen av oss er nesten avhengige av å ha mye å gjøre. Men det å leve på grensen hele tiden, betyr også at det ikke skal så mye til før du tråkker over den.

Den mest vanlige årsaken til utbrenthet er for høy arbeidsbelastning over tid. De fleste av oss tåler å ha mye å gjøre i korte perioder, men for mye å gjøre over for lang tid sliter oss ned. Å ha for mye å gjøre hele tiden, skaper ofte et konstant og negativt stress i hverdagen. Man har liksom aldri tid til å gjøre alle tingene som skulle vært gjort. Man føler seg utilstrekkelig.

Årsakene til ay det er for mye å gjøre er flere. Noen ganger ligger ansvaret hos arbeidsgiver, som ikke klarer å finne rett belastning når det gjelder tilgjengelig tid og tilgjengelig kompetanse. Arbeidstager opplever å få for mange oppgaver eller oppgaver man ikke har forutsetninger for å løse. Det er en skeivfordeling mellom tilgjengelige ressurser, og oppgavene som skal utføres. Det er arbeidsgivers ansvar å ikke sette sine ansatte i slike situasjoner.

Dette med arbeidsoppgaver er et tveegget sverd. For selv om det kan være skadelig for en ansatt å få oppgaver de ikke har kompetanse eller evner til å takle, er det også skadelig å ha for mange oppgaver som oppleves som for enkle eller poengløse. Dette bidrar til å skape en følelse av en tilværelse uten mening. En tilværelse hvor en kun eksisterer, uten særlig intellektuell stimuli.

Mange sliter også med uklare arbeidsoppgaver og forventninger. Mange går på jobb hver dag uten å helt vite hva som er forventet av dem. Hva oppgavene de gjør egentlig skal føre til. Det finnes mange folk som aldri får vite om de gjør en god eller dårlig jobb. Alt for mange ledere er dårlige på å gi sine ansatte tilbakemeldinger, både gode og korrigerende.

I følge en psykolog jeg snakket med var halvparten av de han behandlet for utbrenthet utsatt for høyt arbeidspress, mens den andre halvparten var utsatt for et skadelig arbeidsmilø. Slike arbeidsplasser er ofte preget av fryktkultur og konflikter. I slike kulturer oppleves ofte kolleger som konkurrenter og det handler mer om å være bedre enn de andre enn om å skape noe sammen. Slike arbeidsplasser er ofte preget av hakking og mobbing mellom kolleger.

En annen forklaring på at enkelte har alt for mye å gjøre, er at de stiller alt for store krav til seg selv. De har urealistiske ambisjoner til egen arbeidsmengde og egne prestasjoner. De tror de skal få gjort så mye. De tar ofte med seg arbeid hjem i helger og ferier, og har planer for hva de skal få gjort. Og når de ikke klarer å oppfylle sine egne forventninger opplever de ofte en følelse av nederlag fordi de ikke fikk gjort det de skulle eller skyldfølelse fordi de ikke strekker til.

Den siste av de mest vanlige årsakene til utbrenthet er at man har et utilstrekkelig støtteapparat hjemme. Samtidig som man opplever en dårlig balanse mellom fritid og jobb, opplever man også at man ikke har hjelp og støtte fra dem man lever sammen med. Det kan være at man som familie ikke klarer å prioritere å bruke tid på ting som gir mening eller glede på fritiden. Mange opplever dessverre også at de ikke har den sosiale støtten fra nære venner som de bør ha. I en travel hverdag hvor jobb og familie tar mye plass, er det lett å hele tiden prioritere andre foran seg selv. Men det å prioritere bort venner og egne interesser har definitivt en pris.

I del 3 av blogserien, skal vi snakke om hva du kan gjøre dersom du er i ferd med å bli, eller allerede opplever å være utbrent.

Forrige
Forrige

Om å møte veggen - Del 3: Hva gjør du som er i ferd med, eller allerede har blitt, utbrent?

Neste
Neste

Om å møte veggen - Del 1: Hva er tegnene på utbrenthet?