Om å møte veggen - Del 3: Hva gjør du som er i ferd med, eller allerede har blitt, utbrent?

Hvis du kjenner på symptomer på at du er i ferd med å møte veggen, er det lurt å ta aksjon før det går galt. Det vil spare deg for mye som er vondt og vanskelig. Disse symptomene er tegn på at du blir nødt til å gjøre justeringer i livet ditt, om det nå enn er på jobb eller privat. Det kommer ikke til å bli bedre uten at du endrer kurs.

Hvis du allerede kjenner på at du er utbrent, er det viktig at du klarer å innrømme overfor deg selv at du ikke er frisk. De fleste som møter veggen, trenger en pause fra jobb for å forstå hvordan man har havnet der og hva de må gjøre for å komme seg ut av det. Det er vanskelig å gjøre en god analyse uten å ha litt avstand fra situasjonen du har vært oppe i. Du vil også trenge litt tid for å hente tilbake noe av overskuddet.

I neste blogpost vil vi komme med noen konkrete tips om hva du kan gjøre både for å bygge opp et mentalt overskudd og for å bygge et bedre mentalt imunforsvar. Disse tipsene er basert både på egne erfaringer og på fra tips fra psykologer. Vi vil likevel oppfordre deg til å selv oppsøke profesjonell hjelp for å bli frisk igjen. Ta en prat med din fastlege, og hør om vedkommende har noen forslag til hva du kan gjøre. Mange kommuner har et tilbud som heter Rask Psykisk Helsehjelp, som din fastlege kan henvise deg til.

Mange firmaer har helseforsikring for sine ansatte. Slike forsikringer gir ofte gratis tilgang til psykolog, uten at du må ha henvisning fra din fastlege. Forsikringsselskapet er behjelpelig til å finne en god psykolog til deg.

En psykolog kan gi deg gode perspektiver på situasjonen du er i, gi deg gode verktøy for å få tilbake overskuddet og stille deg gode spørsmål, slik at du selv kan gjøre en god analyse av situasjonen din. En god psykolog er en uvurderlig samtalepartner og vi kan ikke anbefale det varmt nok. Men husk at det er viktig med god personkjemi i en psykolog/pasient-relasjon. Hvis du ikke føler at den første psykologen du prøver  gir deg det du trenger, kan det være lurt å prøve en annen. Vi kjenner folk som har prøvd en håndfull psykologer før de fant en som hjalp dem å løse opp i floken.

Når du har møtt veggen, er det lett å legge skylden på jobben, og mange bruker mye energi på å tenke på om de kan gå tilbake til den jobben de har. Vårt råd er å legge tanken på jobben litt fra seg, og heller konsentrere seg om å få tilbake overskuddet. Når det begynner å komme tilbake og du har fått litt avstand til situasjonen du har stått i, vil det bli tydeligere for deg hva det er som har slitt deg ut. Hva som må gjøres for at du ikke skal havne i den samme situasjonen igjen. Da vil du også lettere se om om det er mulig for deg å gjøre justeringer og gå tilbake til den jobben du allerede har. Det er ikke sikkert det er jobben som er problemet, men at det er dine holdninger og din måte å gjøre den på som har slitt deg ut.

Hvis du virkelig har møtt veggen, vil det ikke hjelpe deg å ta noen dager fri. Det er heller ikke slik at du kan hvile deg frisk. Det krever en målrettet innsats å få energien tilbake. Det er heller ikke slik at det er én ting som får deg tilbake på beina. Det er heller en kombinasjon av mange små ting du kan gjøre for å sakte, men sikkert, bygge opp ditt fysiske og mentale overskudd.

Forrige
Forrige

Om å møte veggen - Del 4: Hvordan bygge opp et godt mentalt immunforsvar?

Neste
Neste

Om å møte veggen - Del 2: Hva gjør folk utbrent?