Hva er den perfekte lengden på et konsulentoppdrag?
Gjennom et langt liv i konsulentbransjen er dette et spørsmål vi har har brukt mye tid på å tenke på og vurdere. Fordi vi har solgt flinke seniorkonsulenter, har kundene gjerne ønsket å holde på dem så lenge som mulig. Derfor har det ofte vært opp til konsulenten og oss som konsulentens arbeidsgiver å finne ut når det er på tide å bytte oppdrag.
De gangene dette har vært tilfelle, har vi sammen med konsulenten hatt følgende kriterier for å gjøre et bytte:
Har du vært der lenge nok?
Selv for konsulenter finnes det noe som heter “å bytte prosjekt for ofte”. Mange oppdragsgivere er skeptiske til konsulenter som kun har hatt korte konsulentoppdrag. Når en har ettertraktet kompetanse og spennende muligheter kan det være fristende å surfe fra det ene kule prosjektet til det andre.
Hva er grunnen til at mange oppdragsgivere er skeptiske til mange korte prosjekter? Vi tror det kommer av at det ligger betydelig læring i å måtte leve med de valgene man har tatt. Måtte leve med de rådene en har gitt kunden, eller den koden og de arkitekturvalgene en har vært med på å ta. Den læringen mister man hvis man bytter prosjekt så fort man er ferdig med den mest morsomme delen.
Lærer du noe fremdeles?
Utvikler du deg i riktig retning gjennom oppdraget ditt? Lærer du fremdeles nye teknologier eller metoder? Får du prøve nye roller? Er det utfordringer i prosjektet du virkelig får bryne deg på? Og fremfor alt: Er det du lærer relevant hos andre kunder? Finnes det et marked for deg når oppdraget er ferdig?
Vi har sett konsulenter jobbe for lenge med gamle teknologier, eller bli så lenge hos en kunde med spesifikke løsninger at de er helt akterutseilt når de skal ut i nye oppdrag. Dette er noe vi som konsulentselskap må unngå for enhver pris.
Og selv om det er komfortabelt for en konsulent å bli et sted man føler seg trygg, vil det å være for lenge i komfortsonen føre til betydelig ubehag litt lenger ned i veien. Det er vår plikt å sørge for at det ikke skjer.
Begynner du å bli for husvarm, eller begynner du å gå lei?
Noen ganger kan konsulenter bli i overkant husvarme hos kunder. Dette er nok lettere å se for andre enn konsulenten, og det er her et godt konsulenthus følger med og tar affære. Tegn på dette er at konsulenten får for sterkt eierskap til gamle løsninger, motsetter seg endringer eller blander seg for mye bort i intern politikk.
Andre ganger har konsulenten gått lei, uten å helt innse det selv. For en utvikler kan dette vise seg gjennom utstrakt bruk av sarkasme, enda verre kverulering enn vanlig eller ved at man stadig vekk havner i konflikt med andre i prosjektet. At man på nesten daglig basis irriterer seg over småting i prosjektet. Når man kommer til dette punktet, er det virkelig på tide å finne seg en annen kunde.
Vi har alltid hatt regelen om at så lenge både kunden og konsulenten er fornøyd, ser vi ingen grunn til å gjøre endringer. Men noen ganger må man likevel ta affære både for konsulenten og for kundens del. Ingen er tjent med en demotivert konsulent i prosjektet, og da er det viktig at konsulenthuset er der og både hjelper konsulenten over i et annet oppdrag, men også hjelper kunden med å finne en ny konsulent for å erstatte den gamle.