"Vi mangler retning"

"Vi mangler retning!". "Vi vil være mer autonome!". Har du noen gang fått høre det fra et team? Det har jeg. Jeg har nok også sagt det som utvikler. Og jeg har følt på det som leder. Uttalelsene kommer ofte av en kombinasjon av egen dårlig samvittighet og av kollektiv frustrasjon. Man forsøker å finne en bortforklaring, slik at situasjonen ikke skal slå tilbake på en selv ved at teamet ikke lykkes. Slik er det ikke for meg lenger. Dette er nok fordi jeg gjennom flere år som teamleder og coach har fått en bedre forståelse rundt styring gjennom strategi og selvledelse.

For å gi teamet en felles retning, er løsningen for mange å innføre en metode for målsetting, type OKR. Man har et mål om at teamet skal være mest mulig autonomt, gjerne fordi at noen har hørt eller lest at dette er viktig. Den overordnede strategien er ofte usammenhengende og inkonsekvent og egner seg dårlig til å skape en felles retning for alle. Dette er uheldig siden prioritering og fokus må starte på øverste hold.

Det er viktig å forstå følgende:

  • Gode mål bør ikke etableres uten at faktiske strategier finnes. Eksistensen av et team er en taktisk beslutning tatt av ledelsen for å gjennomføre en eller flere strategier. Teamets mål må treffe strategiene de er tiltenkt å løse.

  • Selvledelse er ikke noe man gjør, det er noe som skapes og utvikles over tid. Det handler om at teammedlemmene må lære hvordan de skal tenke, ikke hva de skal tenke. Teamet må evne å utnytte sin ulikhet i kompetanse og perspektiver.

Selvledelse / selvstyre / autonomi er et resultat av god ledelse og bred integrering i hele organisasjonen: Man rekrutterer flinke folk, tilrettelegger for psykologisk trygghet og man er god på å utvikle strategier. Selvledelse og flyt henger tett sammen.

Derfor henger det også sammen med gode OKRs. Dersom teamet vet strategiene for det de leverer, vil de også sikte seg inn mer treffsikkert på målet slik at teamet faktisk er med og bidrar i tiltenkt retning.

Teamene kan aldri operere alene, de bør ha en form for stimulans fra de som utvikler strategiene og aktivt koordinere sammen de andre teamene som er involvert i de samme strategiene. Teamene bør også involveres i videreutviklingen av strategien, for å gi oppdatert, lokal kunnskap om detaljene.

Da unngår ledere behovet for detaljstyring og de kan i større grad lede med overordnet hensikt og intensjon, som er en bedre tilnærming for komplekse problemstillinger som åpner opp for selvledelse.

Gjør du det på denne måten, vil folk ende opp med å vite hva de skal gjøre og finne ut sammen hvordan man løser det. Høres det bedre ut? Ja, jeg synes det.

Forrige
Forrige

9 tips til bedre personalsamtaler

Neste
Neste

Kick-start ditt team