Hvordan lytter du?
Hvis du vil bli flink til å holde gode samtaler, må du være bevisst på hvordan du lytter. Det første steget er å tenke over hva du lytter etter. Prøver du å finne meningen i det som sies? Lytter du etter klokskapen hos avsender? Prøver du å forstå? I så tilfelle driver du med intensjonslytting, noe som inviterer til gode samtaler.
I andre enden av skalaen finner du korreksjonslytting. Dette karakteriseres av at man ser etter feil og mangler. Man henger seg opp i detaljer, formuleringer og feil bruk av gramatikk. Der er kanskje ikke overraskende at denne formen for lytting ødelegger gode samtaler.
Det neste steget er å være bevisst på hvordan du lytter. Den minst energikrevende formen er det vi kaller intern lytting. Denne innebærer at vi lar våre egne fordommer, kunnskap og erfaring styre det du hører, hva du vektlegger og hva du tror blir sagt. Det som blir sagt blir filtrert gjennom ditt eget personlige filter.
Ved å legge litt mer krefter i det, kan vi løfte oss til det vi kaller aktiv lytting. Det betyr at vi lytter med nysgjerrighet og interesse. Vi stiller spørsmål og prøver å se verden fra senderens ståsted. Dette er grunnmuren i en givende samtale.
Skal du virkelig strekke deg, kan du prøve å bygge ned dine egne filter, frigjøre deg fra egne erfaringer, fordommer og kunnskap, og prøve deg på det vi kaller global lytting. Denne lytteformen krever at du bruker alle sanser til å prøve å forstå. Du prøver å se saken både fra ditt eget, avsenders og og andre impliserte parters ståsted.